Noticia

"És important fer un bon currículum i una carta de presentació personalitzada. És el vostre futur"

19 de juny de 2019

La investigadora Guadalupe Sabio (Premi FPdGi 2012) i el matemàtic Alberto Enciso (Premi FPdGi 2014) han protagonitzat la segona sessió del mentoring grupal científic que s'ha celebrat aquesta setmana al Centre Nacional d'(CNIC)

La segona sessió del mentoring grupal científic de «Rescatadors de talent» va comptar ahir amb dos convidats d'excepció: la investigadora i Premi FPdGi 2012 Guadalupe Sabio i el matemàtic i Premi FPdGi 2014 Alberto Enciso. Durant tota la tarda, aquests dos reconeguts investigadors van oferir diversos consells als joves del programa per ajudar-los a millorar la seva ocupabilitat.

Sabio i Enciso van coincidir en la importància d'elaborar un bon currículum vitae i una carta de presentació. "És clau que aquesta carta sigui personalitzada. Us jugueu el vostre futur", va assegurar Sabio. En el cas de les carreres científiques, a més, va afegir la importància, per exemple, d'incloure les notes acadèmiques perquè indiquen "la teva capacitat de treball" o altres habilitats que puguin demostrar que ets un bon candidat. "Si estàs treballant mentre estudies, ens pot demostrar que tens capacitat d'esforç".

Per la seva banda, Enciso va posar un exemple pràctic per il·lustrar als assistents. "Que siguis capaç de dir que has après activitats professionals complicades a través de Youtube pot valer tant com posar que tens una nota alta o que has estudiat tres carreres".

Evitar la frustració
En un moment de la jornada, Sabio va enumerar les característiques que ha de tenir una persona que vulgui dedicar-se a la ciència. Segons aquesta investigadora, és fonamental "esforçar-se, tenir una alta capacitat per aguantar la frustració, aprendre dels errors, tenir una ment oberta i mai tirar la tovallola". I, què passa si passa el temps i no trobes l'ocupació que estàs buscant? Lluny de caure en el desànim, Enciso va animar els joves a analitzar què està fallant. "El mercat ofereix moltíssimes possibilitats. De vegades, passa que estem en un mateix lloc utilitzant un mateix mètode i ens adonem que no funciona. No us heu de frustrar. Potser, aquests processos fallits t'estan indicant quina és la direcció que has de seguir per veure on va el mercat en l'àmbit de la investigació".

Diferenciar-se és una altra de les claus per triomfar en un procés de selecció. "No pots ser la rèplica del teu cap. Has de buscar el teu nínxol", va assegurar Sabio que va afegir que en el món científic "la mobilitat i el networking són fonamentals".

La directora de l'Escola de Mentoring, María Luisa de Miguel, va ser l'encarregada de realitzar les conclusions d'aquesta sessió de mentoring grupal científic. Aquesta experta en coaching va ajudar als joves a reflexionar sobre tots els consells que els havien ofert Enciso i Sabio i els va animar a aplicar les seves recomanacions.

"Les oportunitats no les donen, cal saber detectar-les i anar a buscar-les", va assegurar De Miguel que va concloure la jornada llançat un repte als assistents: "Quina estratègia adoptareu a partir de demà per desenvolupar la vostra carrera professional? Un repte que van acceptar els 15 joves de diferents comunitats autònomes seleccionats per participar en aquesta activitat. "A partir de demà contactaré amb moltes persones. M'he adonat de la importància de tenir una bona xarxa de contactes", va explicar Paula Espino. El networking també serà una de les claus per millorar l'ocupabilitat de Santos Cavero. Un jove que està acabant el Grau en Física a la Universitat de Sevilla. Per la seva banda, Rocío Fernández va destacar un dels consells oferts pels premiats de la FPGi. "Tothom et diu que quan ets jove, no has de tenir por a equivocar-te. Guadalupe Sabio i Alberto Enciso ens han explicat el perquè. Ens han demostrat que les carreres no són lineals".

El mentoring grupal és una de les eines que ofereix «Rescatadors de talent» per ajudar els joves a trobar la feina per a la qual s'han preparat. El programa és totalment gratuït. Només t'has d'inscriure.

Llegir més